Breakout sessions workshop i Birkerød marts 2019

I dette års breakout sessions har vi taget udgangspunkt i, hvad der er lærerigt, relevant og aktuelt specifikt for danske gospelkorsangere.

Vi er begejstrede for at kunne byde velkommen til to nye instruktører – Calvin B. Rhone fra Los Angeles og Paul Clarke fra UK, der begge vil bidrage med deres erfaring og ekspertise indenfor gospelmusikken. Slutresultatet er et superspændende og varieret udbud af sessions indenfor både teknik, gehør og perfomance. Sessions der alle sætter fokus på, hvordan du bliver en mere autentisk gospelsanger og performer!

Som noget nyt i år vil de fleste sessions bruge sange fra koncertrepertoiret som arbejdsmateriale. På den måde bliver mange af pointerne fra de forskellige sessions omsat direkte til de sange, som workshopkoret skal arbejde med lørdag eftermiddag.

Hver session varer cirka 50 minutter og der er ca. 10 minutters pause mellem hver session. Som deltager kan du altså vælge i alt tre sessions.

Endelig tilmelding til breakout sessions foregår lørdag d. 23/3. Af hensyn til planlægning af lokaler og logistik vil vi bede dig udfylde dette hurtige spørgeskema og angive hvilke tre sessions du regner med at vælge. På forhånd tak! Klik HER.

 

Breakout session 1 (kl. 9.30 – 10.20)

Syng inderlige, stille gospelsange – med energi og kraft! / Terrance Kelly

De fleste danske gospelsangere elsker at synge gospelsange, der har masser af energi, power og gang-i-den! At synge de mere intime og langsomme ballader kan være mere teknisk udfordrende. For det er ikke kun et spørgsmål om at skrue ned for lydstyrken af vores stemme og synge mere svagt. Som sanger bør man bruge mindst lige så meget energi på at synge svagt og langsomt, som når man synger kraftigt og hurtigt.

Denne breakout session giver dig tips til at udvikle nuancerne i din stemme og giver dig stemmetekniske redskaber til at synge gospelballader med en intensitet, inderlighed og kraft, der styrker udtrykket i sangen.  

 

Fortolkning / Calvin B. Rhone

Uanset hvilken gospelsang du synger, så fortæller den en historie, der tager udgangspunkt i et emotionelt udtryk: håb i svære tider, begejstring og taknemmelighed over en forløst situation, bøn og råb om hjælp i modgang, opmuntring til andre, jubel, klage, pris. Formidlingen af disse følelser er altafgørende for, om sangen udføres eller opleves autentisk. Første skridt bør derfor altid være, at man som sanger engagerer sig i sangens fortælling og omsætter den til sin egen historie, så man personligt forholder sig til sangens indholdsmæssige essens. Dernæst kan man arbejde på, hvordan denne følelse formidles rent stemmemæssigt og musikalsk.

I denne session skal vi arbejde med at dykke dybere ned i sangteksten og se på hvordan vi efterfølgende kommunikerer budskabet ud med vores stemme, krop og udtryk.

 

Open mic: Grib mikrofonen og syng en sang! / Ben Heveroh

Dette er en mulighed for de sangere, der ikke er vant til at synge solo, men gerne vil prøve det af i en afslappet og tryg atmosfære. Udover at være rutineret gospelpianist er Ben Heveroh professionel akkompagnatør indenfor de fleste stilarter og han kan transponere sange til den passende toneart på stedet. Så medbring en sang, du ønsker at prøve af, syng den for resten af ​​gruppen og få noget feedback! Send os gerne titlen på din sang i forvejen, så Ben kan være forberedt.

 

Breakout session 2 (10.30 – 11.20)

Gospeludtale / Terrance Kelly

Det er en stor udfordring for danske gospelsangere at have den rigtige udtale af ordene. Målet er, at det skal lyde så amerikansk/engelsk som muligt og at vi ikke synger med alt for afslørende dansk accent. Derudover har gospelsangtraditionen gennem årene udviklet en særlig ”gospelagtig” måde at udtale bestemte vigtige ord på, så teksten, melodierne og rytmerne arbejder i harmoni med hinanden. Dette er med til at understrege teksten i sangen og sætter fokus på “at fortælle historien”, som er den vigtigste del af at synge gospelmusik.

I denne session arbejder vi på nogle af de klassiske danske udfordringer (det flade/brede danske “a”, det manglende “d” i “Lord”) og andre typiske gospeludtalelser (blessing = bulessing, Jesus = Cheeses), der bidrager til en mere autentisk gospellyd.

 

Solist session / Calvin B. Rhone 

Beskrivelse følger…

 

Ensemblesang / Paul Clarke

Sang handler ikke kun om at afgive lyd, men i høj grad også om at lytte. Som korsanger er det både vigtigt, at kunne lytte til sin egen stemme, mens man synger, men også at kunne lytte til de andre i koret samtidig: hvordan klinger min stemme i forhold til og sammen med de andre stemmer?

I denne session lærer vi en enkel 3-stemmig sang og prøver hvordan det er at synge for hinanden i mindre ensemblegrupper med færre personer på hver stemmegruppe, for at nyde fornemmelsen af flerstemmighed helt tæt på. For at mærke helt tæt på hvor godt det føles at synge hver sin stemme og sammen skabe musik og harmonier.  

 

Breakout session 3 (11.30 – 12.20) 

Performance / Calvin B. Rhone

Hvordan bliver vi en bedre gospelperformer, enten som sanger i et kor eller som solist? Det handler selvfølgelig om at indtage scenen, være tilstede og udstråle sikkerhed og engagement. Men der er et andet dybere aspekt som altid har været essentielt for gospeltraditionen – både når musikken bruges i kirker eller på koncertscenen, nemlig det at turde træde ud af sin komfortzone, give sig hen til musikken og fortællingen og turde invitere lytteren med ind i sin egen musikalske rejse, mens man synger. Det kræver mod og engagement og er samtidig et enormt givende stykke arbejde, der betaler sig.

I denne session får du tips og teknikker til at formidle din musikalske idéer på en overbevisende måde.

 

Solist session / Paul Clarke 

Beskrivelse følger…

 

A cappella sang/Paul Kim

Sang uden instrumenter har været en af ​​de vigtigste musikalske genrer lige så længe der har eksisteret musik. Når du synger a cappella, ligger ansvaret for harmoni og tonalitet 100 % på sangerne. Hvordan virker harmoni og hvordan kan vi mærke det, mens vi synger?

I denne session lærer vi en ny sang a cappella og arbejder med sangteknik med hensyn til intonation og det at “tage/bære ansvar” i koret. Vi gør brug af forskellige koropstillinger (traditionel, rundkreds, blandet opstilling) og træner på den måde vores gehør og vores sikkerhed som en del af et kor.